Rondom De Sprengen 25 oktober 2022
Ruim 16 jaar geleden zijn we begonnen met een eigen uitvaartonderneming. Wat is er veel veranderd! Bijvoorbeeld ten aanzien van het uitvaartvervoer. De vorige keer spraken we in deze column over de laatste wagen in de rouwstoet waar de jonge blagen in zitten. En over de laatste wagen waar sprake van is aan het einde van het leven, de wagen waar het dode lichaam in vervoerd wordt. Bijvoorbeeld van de thuislocatie of het verzorgingscentrum naar een uitvaartcentrum of een kerk. Of vanuit het tuinhuisje waar de dierbare was opgebaard naar een begraafplaats of een crematorium. Ja, ook opbaarplekken zijn in de loop der jaren veranderd.
Vroeger werd op de dag van de uitvaart en bij het overbrengen van het lichaam van de overledene van de ene locatie naar de andere, voornamelijk gebruik gemaakt van een zwarte rouwauto. Veel vroeger nog gebeurde dat vaak op een platte wagen. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van een grijze rouwauto, soms een witte. Ook zijn er veel andere mogelijkheden zoals een koets, een motor, een fiets. Met een bus of lopend. En ook de platte wagen wordt af en toe weer van stal gehaald. Bij een motor wordt een zijspan aan de motor gekoppeld, zodat het mogelijk is de kist daarin te vervoeren en er zijn fietsen waar een speciale aanhang achter zit waarmee de kist vervoerd kan worden.
Veel mensen denken dat het niet mag, maar je kunt en mag het lichaam van de overledene ook vervoeren in de auto waar de overledene vaak in gereden heeft, mits de auto groot genoeg is natuurlijk. Een stationcar bijvoorbeeld of het bedrijfsbusje of het familiebusje. Het kost ons als uitvaartbegeleider soms wat extra zweetdruppels als die betreffende auto juist op het moment van vertrek naar het crematorium wat startproblemen heeft, maar dat kwam tot nu toe altijd net op tijd goed.
Mensen vragen ons vaak wat gebruikelijk is, maar dan zeggen wij dat het er niet om gaat wat gebruikelijk is, maar wat voor de naasten passend is. Voor de één is eenvoud of voor het gebruikelijke kiezen belangrijk, voor de ander is het passend om gebruik te maken van een bijzonder vervoermiddel. Waar de één vindt dat het teveel heisa met zich meebrengt, vindt de ander het mooi. Wat vind jij? Hoe zou jij het willen straks als het zover is? Of laat je het dan met een gerust hart en in vertrouwen over aan je naasten?
Voor eventuele reacties kunt u een mail sturen naar [email protected] of schrijven naar Pelgröm Uitvaarten, Eikenweg 3, 8172 AG Vaassen.